Gotyk-Forum.pl [Gotyckie forum otwartego myśliciela, v. 4.0 β]  •  FAQ  •  Zarejestruj  •  Zaloguj

Seria Total War

<<

charon

Dziecię Nocy

Numer Gadu-Gadu: 3978972

Post 09 mar 2010 23:28

Seria Total War

Zastanawiam się, kto gra lub grał w gry z tej serii.

Kiedyś grałem w Medieval I, teraz w Medieval II.
Z tego co wiem, są jeszcze z tych gier Napoleon i Rome.
{ podpis tymczasowo niedostępny }

pa pa ra ra
<<

Tindaloo

Półmrok

Numer Gadu-Gadu: 0

Post 10 mar 2010 07:18

Re: Seria Total War

A wszystko zaczęło się wiele lat temu od Shoguna. A rok temu pojawiła się część zatytułowana Empire. I teraz mamy komplet.

Moje kontakty z tą produkcją nie są jakieś szczególnie duże, brakło mi cierpliwości żeby się w to zagłębiać, grałem w Shoguna i Medieval'a. Wrażenia jak najbardziej pozytywne, generalnie bardzo fajny pomysł, ale wciągnięcie się w to wymagało dużo czasu, a ja akurat wtedy nie miałem za bardzo możliwości poświęcenia jej odpowiedniej ilości godzin.
Jednak możliwość udziału w wojnach Napoleona brzmi bardzo kusząco, może się jednak przekonam i za jakiś czas, w bardziej wolnej chwili się tym zajmę.
I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
<<

vere

Berserk Troglodyta

Post 11 mar 2010 22:47

Jeśli chodzi o same bitwy to bardziej polecam Kozacy II Wojny Napoleońskie.
Gra może trochę mniej rozbudowana w sferze strategicznej czy operacyjnej ale o wiele bardzie w sferze taktycznej.
A co do Empire Total War to gra się bardzo pozytywne i nawet jest Rzeczpospolita.
Nie mam problemów z picie, piję, upijam się, a potem walam pod stołem.
<<

charon

Dziecię Nocy

Post 15 mar 2010 14:49

Dziwnym pomysłem w Medievalu są tzw. sojusze. Nie wiem, jaki jest sens ich zawierania, skoro przed atakiem nie zabezpieczają ani trochę, ani też sojusznik nie pofatyguje się wypowiedzieć wojny naszym wrogom. Dla picu to chyba tylko.

pa pa ra ra
<<

Artos753

Zachód Słońca

Imię: Adam

Post 16 mar 2010 14:25

Faktycznie te alianse są trochę niedopracowane ale przydają się czasem.

Moimi favorytami są Rome i Medival II. Co do napoleona to jeszcze w niego nie grałem ale wydaje mi się że nie będzie to fajne...

W Romie najbardziej podobały mi się bitwy- były najbardziej realistyczne.
Aut vincere, aut mori.

What now, the painting of young lovers is complete?
<<

Vat

Jasność

Post 01 kwi 2010 08:10

Rome ma to do siebie ze podczas bitwy ciężko steruje się większa liczbą jednostek:/ No ale co do dużych spektakularnych walk to racja. Obleganie dużego miasta robi wrażenie :)
<<

charon

Dziecię Nocy

Post 01 kwi 2010 08:38

Mi w czasie grania raz wyskoczyło okienko z komunikatem o ciekawej treści:
Obrazek

Z tymi aliansami musi jakiś błąd być w algorytmie, bo jak inaczej wytłumaczyć to, że frakcja raz zawiera sojusz, potem napada, potem wysyła dyplomatę z prośbą "ceasefire" i ofertą sojuszu. Totalny absurd.

Szkoda, że nie ma tam żadnej frakcji pogańskiej (na Wielkie Księstwo Litewskie chyba nieco za wcześnie gra się dzieje), którą można by walczyć z chrześcijanami. Pozostaje zadowolić się grą muzułmanami, a ciekawie jest, bo wtedy sąsiedzi chętniej napadają i trzeba ciągle na 2-3 fronty się tłuc.

pa pa ra ra
<<

los_vampirros

Nietoperz

Post 03 kwi 2010 19:14

Rome był rewelacja, Barbarian Invasion dawał fajne możliwości rozgrywki, Aleksander do bani, ale i tak Empire total war wymiata. Bitwy morskie powalają, tak jak animacje pojedynków "tych w perukach" :P Niestety chciałem sobie zainstalować patcha z piratami z Karaibów i spieprzyła mi się gra :( Teraz nie mogę jej poprawnie zainstalować -_- Podobnie Napoleon nie ma zamiaru współpracować.

Macie już jakieś doświadczenia z tą ostatnią grą? Podobno jest jakaś innowacja ze szpiegami.
Ja jestem jeden, czarny
jak ciemny ptak cmentarny,
wydarty snom na poły,
na poły w krwi poczęty,
w krzyż na poły zaklęty,
zimny, niepokochany.

K. K. Baczyński "Moce"
<<

erazel

Nowopowstały

Post 23 kwi 2010 10:33

jakiś czas temu do monitora w magiczny sposób przykuła mnie część Rome.
pochłonęła mnie bez reszty dzięki sowim epickim bitwom, taktyce, która odgrywała pierwszorzędną rolę oraz dość rozbudowanym opcjom ekonomicznym.
rzekł bym, że gra prawie idealna, prawie, gdyby nie lekka nuda , która atakowała człowieka po kilkunastu godzinach gry z powodu bardzo schematycznej rozgrywki.

kilka dni temu zaopatrzyłem się w medieval 2, wrażenia podobne jak przy starszym bracie.
jak na razie zagrywam się z wypiekami na twarzy, ale wiem, że za dni kilka gra znudzi mnie swoją schematycznością i cykliczność działać - wybuduj, zrekrutuj, wyślij, zabij, wybuduj, zrekrutuj itp itd . . .
sytuacje ratują troszkę wydarzenia losowe typu zaślubiny członka rodu, narodziny berbecia czy zawarcie jakiegoś sojuszu tudzież kilka dobrych słów od papieża.
jednak jest to element poboczny i ma on niestety niewielki wpływ na przebieg gry.

za najnowszą odsłonę serii - Napoleon nawet nie będę sięgał, nie przepadam za tym okresem w dziejach ludzkości ;)
<<

charon

Dziecię Nocy

Post 24 kwi 2010 10:03

W Medievalu sporym urozmaiceniem rozgrywki są Mongołowie, którzy wbijają w okolicach Bagdadu i rozbijają się po południuwym wschodzie mapy z armią większą niż ma pół Europy. :D

pa pa ra ra
<<

erazel

Nowopowstały

Post 24 kwi 2010 17:35

charon napisał(a):W Medievalu sporym urozmaiceniem rozgrywki są Mongołowie, którzy wbijają w okolicach Bagdadu i rozbijają się po południuwym wschodzie mapy z armią większą niż ma pół Europy. :D

no mam nadzieję, że uda im się narozrabiać, bo jak na razie nie spotkałem większego oporu na zachodzie ;)

Powrót do Tawerna